Facebook
ОУ Васил Левски
Основно училище в с. Върбица, общ. Горна Оряховца

История на училището

Летоброенето на организираното образование в село Върбица започва 31 години преди Освобождението на страната ни от турско робство.

 

Първото килийно училище отваря вратите си за любознателните младежи в началото на 1846 г. и се помещава в къщата на Недю Драгошинов. Посещавано било от 25-30 момчета от 12 до 18 години. Изучавало се е глаголица - аз, буки, веди, глаголи.

 

През януари 1938 год. е построена нова и просторна училищна сграда с осем класни стаи. Училището се именува Васил Левски, става основно и в него се обучават 257 ученици.

 

През март 1961 год. започва строежа на пристройка от две класни стаи, работилница и физкултурен салон.

 

От учебната 1997 - 98 г. ОУ „Христо Смирненски” в село Горски долен Тръмбеш преминава под прякото ръководство на ОУ Васил Левски , село Върбица.

 

Класовете от начален етап остават в сградата в село Горски долен Тръмбеш като филиал. ОУ Васил Левски село Върбица е дало старт в живота на много лекари, учители, инженери и други.

 

Видният скулптор Марко Марков е един от тях. Негово дело е паметникът в село Върбица посветен на загиналите за свободата на България жители от селото. Много паметници в центъра на столицата ни са негово дело.

 

Живял и учил в село Върбица е и собственикът на издателство «Слово» Марин Крусев.